Wednesday, 24 March 2010

Buat apa nak pujuk!

Semalam ADUN Titi Tinggi telah mengesahkan segala khabar angin yang telah lama bertiup di Perlis bila beliau menyerahkan surat perletakan jawatannya kepada YB Speaker DUN.

Yip Sun Onn mula menjadi wakil rakyat (BN-MCA) bagi Titi Tinggi selepas PRU-12 yang lalu. Kawasan N1 Titi Tinggi, Perlis merupakan kawasan DUN yang letaknya paling utara di Malaysia, dalam kawasan Parlimen Padang Besar. Majoriti pengundi di sini ialah orang Melayu.

Dalam kawasan inilah letaknya pekan Padang Besar yang merupakan salah satu dari pintu masuk utama sempadan Malaysia-Thailand... agaknya kalau diadakan Pilihanraya Kecil di sini selepas ini, bertambah meriahlah pekan Padang Besar, tidak kira di sebelah Malaysia mahu pun Thailand. Menarik!

Cerita Yip Sun Onn nak letak jawatan dah lama menjadi tajuk sembang orang dalam kawasan Parlimen Padang Besar ini. Ada macam-macam cerita. Ada yang kata dia kecewa kerana tidak dilantik menjadi Exco. Ada juga cerita dia nak masuk parti DAP. Ada yang kata dia tertekan kerana desakan-desakan dari pelbagai pihak terutama orang UMNO yang mahukan kawasan mereka diwakili oleh calon Melayu. Sememangnya selepas PRU-12 yang lalu, untuk pertama kalinya sebuah cawangan DAP telah pun wujud di kawasan Titi Tinggi.

Orang-orang UMNO di Titi Tinggi sejak sekian lama melalak supaya calon pilihanraya bagi kawasan ini dipilih dari parti UMNO. Lebih-lebih lagi bila Yip Sun Onn jadi wakil rakyat mereka bagi menggantikan wakil rakyat lama yang juga dari MCA. Yip Sun Onn ini dikatakan kurang pandai mengambil hati orang Melayu di kawasan ini berbanding wakil rakyat yang lepas.

UMNO-BN pula ceritanya nak cuba pujuk Yip Sun Onn ini supaya menarik balik hasratnya itu. Bagi saya, tak payah pujuk. Biarkan dia berhenti. Buat apa nak pujuk, orang politik harus ada pendirian dan kalau dia rasa dia tidak mahu lagi memberi khidmat di kawasan di mana dia dipilih, biarkan dia pergi.

BN kena jadi anak jantan. Adakan saja PRK di Titi Tinggi ini. Cari calon yang sesuai yang diinginkan rakyat. Biar rakyat yang tentukan. Biar kita lihat sejauh mana kekuatan BN di Padang Besar. Biar kita lihat sejauh mana hebatnya YAB Mat Isa Sabu menakhodakan UMNO-BN di Perlis. Biar meriah pekan Padang Besar...

Berita terbaru (2.35pm): Yip Sun Onn telah menarik balik perletakan jawatannya - PM

No comments: